Livet på Holstad gård
2024
Januar - Mars 2024
Vinter skiftes ut med vår. Svanene har kommet. I går hørte vi stæren for første gang. Sauene er på nytt klippet, og vi gjør nå klar til lamming som begynner i midten av april.
I butikken har vi før påske fylt opp med mozarella fra Tøddum gårdsysteri, kaffe fra Langøra, sjokolade fra Selbu, Islandsk bakverk, honning fra Jådåren og 4 ulike smaker fra Inderøy mosteri. I tillegg til vårt vanlige utvalg av ull, skinn, kjøtt.
Vinter skiftes ut med vår. Svanene har kommet. I går hørte vi stæren for første gang. Sauene er på nytt klippet, og vi gjør nå klar til lamming som begynner i midten av april.
I butikken har vi før påske fylt opp med mozarella fra Tøddum gårdsysteri, kaffe fra Langøra, sjokolade fra Selbu, Islandsk bakverk, honning fra Jådåren og 4 ulike smaker fra Inderøy mosteri. I tillegg til vårt vanlige utvalg av ull, skinn, kjøtt.
Lukka
Lukka er som ein fugl i flog,
snertar så vidt mi rute.
Lukka er glitter på voggande våg
i solskinet der ute.
A. L. Lygre
Lukka er som ein fugl i flog,
snertar så vidt mi rute.
Lukka er glitter på voggande våg
i solskinet der ute.
A. L. Lygre
2023
Desember 2023
Jul eller jól i norrøn tid. En gammel feiring av vintersolverv, som overlevde kristningen av Norge, og ble i den sammenheng omgjort til en feiring av Jesu fødsel. Mørket i juletida er forbundet med overtro. De døde kunne hjemsøke oss, og i verste fall kom Åsgårsreia (jolereia) - en flokk med døde, urolige sjeler som kunne røske med seg både folk og dyr. Fjøsnissen (tomten) var en rampete liten krabat, kjent for å gjøre ugang og føre til sykdom i fjøset hvis den ikke ble stelt godt med. Her til gårds nøyer vi oss med å sette ut en porsjon grøt juleaften. Den forsvinner hvert år, trolig takket være gårdshundene, hønene eller kanskje fjøsnissen?
Takk til alle våre kunder og alle framsnakkerne rundt oss. Vi håper 2024 bringer mer ro i verden og trygghet til barn og voksne, uavhengig av religion, etnisitet og kjønn.
Jul eller jól i norrøn tid. En gammel feiring av vintersolverv, som overlevde kristningen av Norge, og ble i den sammenheng omgjort til en feiring av Jesu fødsel. Mørket i juletida er forbundet med overtro. De døde kunne hjemsøke oss, og i verste fall kom Åsgårsreia (jolereia) - en flokk med døde, urolige sjeler som kunne røske med seg både folk og dyr. Fjøsnissen (tomten) var en rampete liten krabat, kjent for å gjøre ugang og føre til sykdom i fjøset hvis den ikke ble stelt godt med. Her til gårds nøyer vi oss med å sette ut en porsjon grøt juleaften. Den forsvinner hvert år, trolig takket være gårdshundene, hønene eller kanskje fjøsnissen?
Takk til alle våre kunder og alle framsnakkerne rundt oss. Vi håper 2024 bringer mer ro i verden og trygghet til barn og voksne, uavhengig av religion, etnisitet og kjønn.
November 2023
Sauene er for tiden inne i fjøset, etter at de ble klippet av våre gode klipper Torgeir fra Harran. Det er fint med slike som man stoler på og som er så flink med dyra. Sauene venter nå på paring. I løpet av november og desember skal værene Troll og Sjokopops (ja, sånn går det når barna får velge navn...) til pers. Gården går litt i dvale på denne tiden. I skrivende stund er det -18 grader. Vi fyrer i peisen og tenner lys. Gårdsbua er pyntet til jul. Julekaffe fra Langøra, juledrops og ny sjokolade er satt frem. Her er det garantert fritt for "black week" og andre påfunn.
Sauene er for tiden inne i fjøset, etter at de ble klippet av våre gode klipper Torgeir fra Harran. Det er fint med slike som man stoler på og som er så flink med dyra. Sauene venter nå på paring. I løpet av november og desember skal værene Troll og Sjokopops (ja, sånn går det når barna får velge navn...) til pers. Gården går litt i dvale på denne tiden. I skrivende stund er det -18 grader. Vi fyrer i peisen og tenner lys. Gårdsbua er pyntet til jul. Julekaffe fra Langøra, juledrops og ny sjokolade er satt frem. Her er det garantert fritt for "black week" og andre påfunn.
September/oktober 2023
Høsten er som vanlig tid for sanking og produksjon av varer. Epler er høstet. Noen stusselige løk og hvitløk (etter iherdig sabotasje fra hønseflokken) ble det også. Bygget og havren ble ferdig i tide. Sauene er hentet ned fra fjellbeite. Sopp er sanket. Elgjakta er over. Tradisjon tro ble det en tur til Heggdalslia i høstferien, hvor vi blant annet skiftet taket på utedoen.
I skrivende stund er sauene klippet og satt inn for vinteren. Gårdsbua fylles med nye varer fra årets produksjon - i dag kom ny leveranse fra slakteren - nå er både kjøtt, burgere og pølser på plass.
Høsten er som vanlig tid for sanking og produksjon av varer. Epler er høstet. Noen stusselige løk og hvitløk (etter iherdig sabotasje fra hønseflokken) ble det også. Bygget og havren ble ferdig i tide. Sauene er hentet ned fra fjellbeite. Sopp er sanket. Elgjakta er over. Tradisjon tro ble det en tur til Heggdalslia i høstferien, hvor vi blant annet skiftet taket på utedoen.
I skrivende stund er sauene klippet og satt inn for vinteren. Gårdsbua fylles med nye varer fra årets produksjon - i dag kom ny leveranse fra slakteren - nå er både kjøtt, burgere og pølser på plass.
Herbsttag
Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.
Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
und auf den Fluren laß die Winde los.
Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;
gieb ihnen noch zwei südlichere Tage,
dränge sie zur Vollendung hin und jage
die letzte Süße in den schweren Wein.
Wer jetzt kein Haus hat, baut sich keines mehr.
Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben,
wird wachen, lesen, lange Briefe schreiben
und wird in den Alleen hin und her
unruhig wandern, wenn die Blätter treiben.
Rainer Maria Rilke
Herr: es ist Zeit. Der Sommer war sehr groß.
Leg deinen Schatten auf die Sonnenuhren,
und auf den Fluren laß die Winde los.
Befiehl den letzten Früchten voll zu sein;
gieb ihnen noch zwei südlichere Tage,
dränge sie zur Vollendung hin und jage
die letzte Süße in den schweren Wein.
Wer jetzt kein Haus hat, baut sich keines mehr.
Wer jetzt allein ist, wird es lange bleiben,
wird wachen, lesen, lange Briefe schreiben
und wird in den Alleen hin und her
unruhig wandern, wenn die Blätter treiben.
Rainer Maria Rilke
Juli/august 2023:
Med sauene på beite, kornet og enga i vekst, kunne sommeren komme. Vi, som mange andre som bor på gård, må reise bort for å få slappet av. Det ble tid til en hyttetur, før bilferie og fotballcup i Danmark, med besøk i Kristiansand og Oslo på returen.
I fjellet beiter sauene, og det virker fredelig når vi er der på tilsyn.
Med sauene på beite, kornet og enga i vekst, kunne sommeren komme. Vi, som mange andre som bor på gård, må reise bort for å få slappet av. Det ble tid til en hyttetur, før bilferie og fotballcup i Danmark, med besøk i Kristiansand og Oslo på returen.
I fjellet beiter sauene, og det virker fredelig når vi er der på tilsyn.
Mai/juni 2023:
I skrivende stund er både våronn og lamming ferdig. Det var fint vær og tørt for våronn i midten av mai, og såkornet (bygg og havre) kom i jorda. Vi har senere ugressharvet og plukket stein. Det er ei fin tid hvor nytt liv vokser frem. Fuglelivet er aktivt. Lerken synger for full hals, og den har laget seg reir på enga oppi bakken. Et storspovepar er ofte på besøk på beitet, håper de lager reir her neste år. Stæren har for lengst fått unger. Svalene har kommet, og gjør seg som vanlig klar inne på låven med nye reir. Flere netter hører vi kattugle, og vi håper at uglekassen vår i gammelskogen en gang skal få besøk.
Alle dyrene er sluppet på innmark-/kulturbeite, og de fleste av sauene våre ble sendt til fjells i juni. De beiter rundt vestsiden av Storsnøheia frem til ca. september. Vi håper at rovdyrene holder seg unna i år. Vi har radiobjeller på alle dyrene, og det går en gjeter i fjellet og følger med krøttera som går i samme område. På over 5000 hektar med terreng, delvis med dårlig telesignal, er det vanskelig å ha god oversikt hele tiden. Rasen vår er heldigvis en lettbeint, smart, flokkende gjeng, som er tilpasset slikt terreng.
I skrivende stund er både våronn og lamming ferdig. Det var fint vær og tørt for våronn i midten av mai, og såkornet (bygg og havre) kom i jorda. Vi har senere ugressharvet og plukket stein. Det er ei fin tid hvor nytt liv vokser frem. Fuglelivet er aktivt. Lerken synger for full hals, og den har laget seg reir på enga oppi bakken. Et storspovepar er ofte på besøk på beitet, håper de lager reir her neste år. Stæren har for lengst fått unger. Svalene har kommet, og gjør seg som vanlig klar inne på låven med nye reir. Flere netter hører vi kattugle, og vi håper at uglekassen vår i gammelskogen en gang skal få besøk.
Alle dyrene er sluppet på innmark-/kulturbeite, og de fleste av sauene våre ble sendt til fjells i juni. De beiter rundt vestsiden av Storsnøheia frem til ca. september. Vi håper at rovdyrene holder seg unna i år. Vi har radiobjeller på alle dyrene, og det går en gjeter i fjellet og følger med krøttera som går i samme område. På over 5000 hektar med terreng, delvis med dårlig telesignal, er det vanskelig å ha god oversikt hele tiden. Rasen vår er heldigvis en lettbeint, smart, flokkende gjeng, som er tilpasset slikt terreng.
Mars/april 2023:
I år ble det sein vårklipp, og noen av sauene som var hjemme sist sommer fikk klauvene beskjært. Sauer som slippes til fjells trenger hovedsaklig ikke dette, da de sliter klauvene i fjellet. Vi har fått god hjelp til å legge tregulv i norddelen av fjøset. Gulvet ble lagt over spaltegulvet, fra tiden med melkeproduksjon på gården. Nå skal det være talle for søyer med lam før de kan slippes ut på beite. Material til tregulvet saget vi på gårdssaga av tømmer fra vår egen skog. Veldig stas! Påska 2023 startet med vinter og avsluttet med fornemmelse av vår. Trekkfugler som stær (starri) har kommet (ca. 1. april), svanene og tranene danser på åkeren, leirkallen har dukket opp og årets lamming er i gang. Vi har ei fin tid foran oss. 💚
I år ble det sein vårklipp, og noen av sauene som var hjemme sist sommer fikk klauvene beskjært. Sauer som slippes til fjells trenger hovedsaklig ikke dette, da de sliter klauvene i fjellet. Vi har fått god hjelp til å legge tregulv i norddelen av fjøset. Gulvet ble lagt over spaltegulvet, fra tiden med melkeproduksjon på gården. Nå skal det være talle for søyer med lam før de kan slippes ut på beite. Material til tregulvet saget vi på gårdssaga av tømmer fra vår egen skog. Veldig stas! Påska 2023 startet med vinter og avsluttet med fornemmelse av vår. Trekkfugler som stær (starri) har kommet (ca. 1. april), svanene og tranene danser på åkeren, leirkallen har dukket opp og årets lamming er i gang. Vi har ei fin tid foran oss. 💚
Januar/februar 2023:
2023 startet med flere fine og kalde dager/uker. Det har både blitt skiturer på "bygdaløypa"- ei rundløype i bygda og flere dager med hogst i skogen. Vi hogger både for å utvide beite for sauene samt for å fylle på vedlageret til vinteren. Som alltid er det god hjelp å få til arbeidet i skogen. Den store mat og landbruksmessen, Internationale Grüne Woche i Berlin ble arrangert 20.-29. januar. Av nærmere hundre norske regionale bedrifter var vi en av de heldige som fikk ha våre fenalår med på messen. Utrolig gøy for en småskala bedrift.
I februar har det vært kursing og arbeid med ny merking av produktene. Gleder oss til å få nye merkelapper på produktene våre til høsten.
2023 startet med flere fine og kalde dager/uker. Det har både blitt skiturer på "bygdaløypa"- ei rundløype i bygda og flere dager med hogst i skogen. Vi hogger både for å utvide beite for sauene samt for å fylle på vedlageret til vinteren. Som alltid er det god hjelp å få til arbeidet i skogen. Den store mat og landbruksmessen, Internationale Grüne Woche i Berlin ble arrangert 20.-29. januar. Av nærmere hundre norske regionale bedrifter var vi en av de heldige som fikk ha våre fenalår med på messen. Utrolig gøy for en småskala bedrift.
I februar har det vært kursing og arbeid med ny merking av produktene. Gleder oss til å få nye merkelapper på produktene våre til høsten.
2022
November/desember 2022:
Heggdalslisetran er et gammelt setertømte med historie mange hundre år tilbake. Ingen av de opprinnelige husene står igjen, men tømte er fullt av groper og steiner som gir et innblikk i det historiske. Ostbua, senere vedskjulet, er laftet av gran fra skogen rundt. Dette råtner gradvis i vær og vind. Vestveggen og alle syllstokkene ble skiftet ca 1980. Nå hadde deler av vestveggen og sørveggen råtnet på nytt. Vi skiftet derfor ut en stokk. Jekket opp hele bygget. Isolerte hjørnesteiner. Bordkledde sør, vest og nordveggen, og skiftet flere vindskier.
Det gjenstår fortsatt arbeid på taket, før vi må begynne å skifte bordkledning på selve stua.
3 nye gårdskatter kom til oss denne høsten - Tigern, Svarten og Flekken. Gamlekatta Rogers har gradvis akseptert dem... Noen nye islandshøner har det også blitt.
Heggdalslisetran er et gammelt setertømte med historie mange hundre år tilbake. Ingen av de opprinnelige husene står igjen, men tømte er fullt av groper og steiner som gir et innblikk i det historiske. Ostbua, senere vedskjulet, er laftet av gran fra skogen rundt. Dette råtner gradvis i vær og vind. Vestveggen og alle syllstokkene ble skiftet ca 1980. Nå hadde deler av vestveggen og sørveggen råtnet på nytt. Vi skiftet derfor ut en stokk. Jekket opp hele bygget. Isolerte hjørnesteiner. Bordkledde sør, vest og nordveggen, og skiftet flere vindskier.
Det gjenstår fortsatt arbeid på taket, før vi må begynne å skifte bordkledning på selve stua.
3 nye gårdskatter kom til oss denne høsten - Tigern, Svarten og Flekken. Gamlekatta Rogers har gradvis akseptert dem... Noen nye islandshøner har det også blitt.
September/oktober 2022:
Sanking. Høsten er høytid for sanking. Store verdier fra sopp, planter og dyr samles inn, lagres, omdannes og omsettes. Ei fin, travel tid.
Sanking. Høsten er høytid for sanking. Store verdier fra sopp, planter og dyr samles inn, lagres, omdannes og omsettes. Ei fin, travel tid.
Det kommer til å ta tid å snu om. Til et landbruk med færre innsatsfaktorer. Mindre jordbearbeiding. Mindre maskiner. Mer vegetasjon. Et lavere tempo. Et mangfoldig makro- og mikromiljø. Flere trær. Flere insekter. Mer fugler.
Juli/August 2022:
Livet på gården er som livet ellers, i enkelte perioder er det medgang og i andre perioder motgang. Det har tatt tid å skrive om sommermånedene på gården, nettopp fordi det har vært ei tøff tid. Dette er realiteten og den er grusom. Sommeren 2022 mistet vi vår første søye på fjellbeite til bjørn. 1.juli fikk vi rødt varsel på ei radiobjelle og synet som møtte oss var makabert. Søya Bobla var tatt av bjørn, ingen tvil. Jur og brystparti var spist, mens resten var inntakt. Rovviltkontakt konstaterte at bjørnen hadde snudd søya på rygg og jafset i seg det den var ute etter (områdene med mest næring/fett), og det mens søya fortsatt levde. Med andre ord, spist levende. Vi hadde altså en (flere) bjørn(er) i et område der myndighetene har bestemt at det ikke skal være bjørn, altså et beiteprioritert område. Nå var det bare å brette opp armene og begynne å søke om fellingstillatelse. Dette måtte gå ganske greit tenkte vi; 1) kadaveret var fersk 2) vi befant oss i et beiteprioritert område.
Vi tok feil! Historien er lang og ble blodig for flere beitebrukere i Namdalseid og Osen beitelag. Vi ble fullstendig slått i bakken av et system som verken tok hensyn til oss som beitebrukere eller kulturlandskapet i vårt langstrakte land. Tiden ble trenert på flere hold, og vi ble plutselig klar over hvorfor folk ikke makter å stå i dette når både rovdyrpolitikk og økonomi i næringa er så feilslått.
Vi ønsker å drive med gammelnorsk spælsau, til tross for mye jobb og dårlig betaling. "Driven" ligger i egenskapene og ressursene rasen innehar. Mat, ull, skinn og jobben den gjør i utmarka. Artsmangfoldet opprettholdes i store deler av Norge primært av våre beitedyr og hele 35 prosent av de truede artene har levested i kulturlandskapet. I et land hvor svært lite areal er dyrkbart, bør vi utnytte hvert eneste utmarksbeite. Beitebruk legges ned i hopetall og bare på få år ser vi konsekvensene av den dramatiske nedgangen i antall beitedyr i fjellet. Det er en slik utvikling som vil skje med naturen og kulturlandskapet vårt hvis beitedyrene i utmarka forsvinner.
Livet på gården er som livet ellers, i enkelte perioder er det medgang og i andre perioder motgang. Det har tatt tid å skrive om sommermånedene på gården, nettopp fordi det har vært ei tøff tid. Dette er realiteten og den er grusom. Sommeren 2022 mistet vi vår første søye på fjellbeite til bjørn. 1.juli fikk vi rødt varsel på ei radiobjelle og synet som møtte oss var makabert. Søya Bobla var tatt av bjørn, ingen tvil. Jur og brystparti var spist, mens resten var inntakt. Rovviltkontakt konstaterte at bjørnen hadde snudd søya på rygg og jafset i seg det den var ute etter (områdene med mest næring/fett), og det mens søya fortsatt levde. Med andre ord, spist levende. Vi hadde altså en (flere) bjørn(er) i et område der myndighetene har bestemt at det ikke skal være bjørn, altså et beiteprioritert område. Nå var det bare å brette opp armene og begynne å søke om fellingstillatelse. Dette måtte gå ganske greit tenkte vi; 1) kadaveret var fersk 2) vi befant oss i et beiteprioritert område.
Vi tok feil! Historien er lang og ble blodig for flere beitebrukere i Namdalseid og Osen beitelag. Vi ble fullstendig slått i bakken av et system som verken tok hensyn til oss som beitebrukere eller kulturlandskapet i vårt langstrakte land. Tiden ble trenert på flere hold, og vi ble plutselig klar over hvorfor folk ikke makter å stå i dette når både rovdyrpolitikk og økonomi i næringa er så feilslått.
Vi ønsker å drive med gammelnorsk spælsau, til tross for mye jobb og dårlig betaling. "Driven" ligger i egenskapene og ressursene rasen innehar. Mat, ull, skinn og jobben den gjør i utmarka. Artsmangfoldet opprettholdes i store deler av Norge primært av våre beitedyr og hele 35 prosent av de truede artene har levested i kulturlandskapet. I et land hvor svært lite areal er dyrkbart, bør vi utnytte hvert eneste utmarksbeite. Beitebruk legges ned i hopetall og bare på få år ser vi konsekvensene av den dramatiske nedgangen i antall beitedyr i fjellet. Det er en slik utvikling som vil skje med naturen og kulturlandskapet vårt hvis beitedyrene i utmarka forsvinner.
Mai/Juni 2022:
Dagene flyr på gården. 3. mai lammet siste søya og etter det var det tid og vær for våroinn. Den ble unnagjort med riktig god hjelp fra kårfolket også i år. Takknemlig for god hjelp, men hvert år tenker vi på hvordan vi skal klare alt dette alene en gang..
Eldstegutten kastet krykkene ei lita uke før konfirmasjonen og alt ser ut til å gå riktig bra. Konfirmasjonen ble holdt på "Låven på Lænn", en flott låve på Vist som kan leies til selskapeligheter. Dagen ble fantastisk fin på så mange måter. Vi hadde så mye å feire og være takknemlige for. ❤️
Takk til Bernth-Erik Øien Fossli i Fossli Photography for fine bilder av både konfirmant, familie og dyra på gården denne dagen.
Med god hjelp av venner på besøk, fikk vi også settepotetene i jorda og plukket litt stein i mai, og i løpet av pinsa ble sauene som skal på fjellbeite sluppet til fjells. Peppa, Georg og Gisle er tre nye tilskudd i dyreflokken på Holstad denne våren. De har fått i oppdrag å endevende jorda på "gammelgården". Mye stein og sølvbunke har tatt overhånd og det er vanskelig å beitepusse området. Vi krysser fingrene for at grisene tar jobben. Granskudd har blitt plukket til høstens produksjon av spekepølsa Framsnakk og granskuddpølse. Og endelig fikk vi opp uglekassa som morfar har laget på oppdrag etter at vi både har hørt og sett ugle i område rundt gården. Vi håper på uglebesøk i denne neste år. Det hadde vært utrolig spennende! Neste uke står spyling og vask av fjøs på agendaen. Det er mye som skal være unnagjort før vi kan reise til Sverige på fotballcup med ungene. Innimellom prøver vi å ta oss korte fristunder fra ulike prosjekt, bare for å nyte denne fantastiske årstiden og de nære ting.
Dagene flyr på gården. 3. mai lammet siste søya og etter det var det tid og vær for våroinn. Den ble unnagjort med riktig god hjelp fra kårfolket også i år. Takknemlig for god hjelp, men hvert år tenker vi på hvordan vi skal klare alt dette alene en gang..
Eldstegutten kastet krykkene ei lita uke før konfirmasjonen og alt ser ut til å gå riktig bra. Konfirmasjonen ble holdt på "Låven på Lænn", en flott låve på Vist som kan leies til selskapeligheter. Dagen ble fantastisk fin på så mange måter. Vi hadde så mye å feire og være takknemlige for. ❤️
Takk til Bernth-Erik Øien Fossli i Fossli Photography for fine bilder av både konfirmant, familie og dyra på gården denne dagen.
Med god hjelp av venner på besøk, fikk vi også settepotetene i jorda og plukket litt stein i mai, og i løpet av pinsa ble sauene som skal på fjellbeite sluppet til fjells. Peppa, Georg og Gisle er tre nye tilskudd i dyreflokken på Holstad denne våren. De har fått i oppdrag å endevende jorda på "gammelgården". Mye stein og sølvbunke har tatt overhånd og det er vanskelig å beitepusse området. Vi krysser fingrene for at grisene tar jobben. Granskudd har blitt plukket til høstens produksjon av spekepølsa Framsnakk og granskuddpølse. Og endelig fikk vi opp uglekassa som morfar har laget på oppdrag etter at vi både har hørt og sett ugle i område rundt gården. Vi håper på uglebesøk i denne neste år. Det hadde vært utrolig spennende! Neste uke står spyling og vask av fjøs på agendaen. Det er mye som skal være unnagjort før vi kan reise til Sverige på fotballcup med ungene. Innimellom prøver vi å ta oss korte fristunder fra ulike prosjekt, bare for å nyte denne fantastiske årstiden og de nære ting.
Mars/April 2022:
Denne våren har vært ekstra tøff. Eldstegutten hadde et stygt fall i alpinbakken tidlig i mars og pådro seg 11 brudd i ryggen, brudd i hofteskål og halebein. Dette har ført til at all fokus har vært på å jobbe oss gjennom dette og se fremover. Han er en ordentlig tøffing. Fremgangen har vært enorm. Fra å være sengeliggende med mye smerter til å kunne gå med prekestol og nå bare krykker, er imponerende. Dette på bare 5 uker!! Legene sa at han er heldig som er ung, sterk og godt trent. Dette var trolig med på å forhindre at han havnet i rullestol. 2 dager før konfirmasjonen i mai er han forespeilet å kunne kaste krykkene og belaste foten normalt. Vi er takknemlige over at hodet og nakken berget. Som om ikke dette var nok, brakk minstemann foten i et friminutt på skolen for to uker siden...En ulykke kommer sjelden alene, er det et ordtak som heter. Nå håper vi at ulykkene uteblir på Holstad for en periode. Tusen takk til besteforeldre som gledelig stiller opp og hjelper til på alle mulige måter så vi alltid kommer i havn. Den stille uke står på trappene og i går begynte lammingen. Søya med navn Leah fikk en flott vær.
Etter regn kommer sol! ☀️ God påske! 🐥
Denne våren har vært ekstra tøff. Eldstegutten hadde et stygt fall i alpinbakken tidlig i mars og pådro seg 11 brudd i ryggen, brudd i hofteskål og halebein. Dette har ført til at all fokus har vært på å jobbe oss gjennom dette og se fremover. Han er en ordentlig tøffing. Fremgangen har vært enorm. Fra å være sengeliggende med mye smerter til å kunne gå med prekestol og nå bare krykker, er imponerende. Dette på bare 5 uker!! Legene sa at han er heldig som er ung, sterk og godt trent. Dette var trolig med på å forhindre at han havnet i rullestol. 2 dager før konfirmasjonen i mai er han forespeilet å kunne kaste krykkene og belaste foten normalt. Vi er takknemlige over at hodet og nakken berget. Som om ikke dette var nok, brakk minstemann foten i et friminutt på skolen for to uker siden...En ulykke kommer sjelden alene, er det et ordtak som heter. Nå håper vi at ulykkene uteblir på Holstad for en periode. Tusen takk til besteforeldre som gledelig stiller opp og hjelper til på alle mulige måter så vi alltid kommer i havn. Den stille uke står på trappene og i går begynte lammingen. Søya med navn Leah fikk en flott vær.
Etter regn kommer sol! ☀️ God påske! 🐥
Januar/Februar 2022:
Nytt år og nye muligheter! 🐏
Januar og februar er tid for ullarbeid. Torgeir Hermanstad har hjulpet oss å klippe sauene også denne gangen. Han er en rutinert og erfaren saueklipper som gjør en stødig jobb. Vinter/vår-ulla har blitt hentet av Mathias og Ann Elinor, som er NTNU-studenter og jobber med prosjektet Woolero. De prøver å finne nye bruksområder for ull som i dag kastes. Mange sauebønder kaster eller brenner ulla fordi det er så dårlig betalt og det kan i enkelte tilfeller være en utgift for bonden å levere den. Flere studier viser at ull kan erstatte plast på mange områder og nå er det på høy tid å se hvilke nyttige ressurser vi har i landet vårt. Den norske ulla skal brukes og bønder må få tilskuddsordning for all type ull, også ull fra eldre saueraser. 💪🏻 Arbeidet deres kan følges på instagramkontoen Woolero_norway. Ellers har det gått med mye tid til vasking og karding av ull til spinnekurs. Spinnekurset ble vel gjennomført helga 28.-30. januar av som alltid flinke deltakere samt flinke instruktører, denne gangen Rita og Siv. Det ble spunnet over 3 kg garn, og fortært blant annet lammegryte, lemse med lammehakk og multekrem laget med multer plukket i fjellet der sauene beiter. Vi ønsker alle deltakere lykke til med sine ullprosjekt.👏🏻 Kursdeltakerne var skjønt enige i at vi trenger dette flotte beitedyret som gir oss denne fantastiske ulla, kjøttet og kulturlandskapet som vi ferdes i, og er så glad i.💚
Nytt år og nye muligheter! 🐏
Januar og februar er tid for ullarbeid. Torgeir Hermanstad har hjulpet oss å klippe sauene også denne gangen. Han er en rutinert og erfaren saueklipper som gjør en stødig jobb. Vinter/vår-ulla har blitt hentet av Mathias og Ann Elinor, som er NTNU-studenter og jobber med prosjektet Woolero. De prøver å finne nye bruksområder for ull som i dag kastes. Mange sauebønder kaster eller brenner ulla fordi det er så dårlig betalt og det kan i enkelte tilfeller være en utgift for bonden å levere den. Flere studier viser at ull kan erstatte plast på mange områder og nå er det på høy tid å se hvilke nyttige ressurser vi har i landet vårt. Den norske ulla skal brukes og bønder må få tilskuddsordning for all type ull, også ull fra eldre saueraser. 💪🏻 Arbeidet deres kan følges på instagramkontoen Woolero_norway. Ellers har det gått med mye tid til vasking og karding av ull til spinnekurs. Spinnekurset ble vel gjennomført helga 28.-30. januar av som alltid flinke deltakere samt flinke instruktører, denne gangen Rita og Siv. Det ble spunnet over 3 kg garn, og fortært blant annet lammegryte, lemse med lammehakk og multekrem laget med multer plukket i fjellet der sauene beiter. Vi ønsker alle deltakere lykke til med sine ullprosjekt.👏🏻 Kursdeltakerne var skjønt enige i at vi trenger dette flotte beitedyret som gir oss denne fantastiske ulla, kjøttet og kulturlandskapet som vi ferdes i, og er så glad i.💚
2021
Desember 2021:
Paring i fjøset betyr at det nærmer seg jul. I år hentet vi en ny vær med navnet Troll. Han kommer fra Brandsfjorden og er en staselig kar med god hornstilling, kropp og spæl som gjør han til en rasegodkjent GNS (Gammelnorsk Spælsau). Han og "Moose" skal føre genene sine videre i fjøset. De er gode avlsværer. Gårdsbua har blitt julepyntet og vi håper mange vil besøke vår koselige gårdsbu som vi er så stolte over. Så langt i desember har det vært et fantastisk vær. Kaldt og tørt. Skiene har hatt sin første tur denne sesongen og julestemningen har kommet krypende. Vi tviholder på den, til tross for mildere vær og regn i vente. Vi er takknemlig for å ha fine folk rundt oss, som er hjelpsomme og ønsker at vi skal lykkes og glad når vi får til ting. Både kårfolk/foreldre/svigerforeldre, søsken og venner er vi avhengige av for å kunne stå i, og gjennomføre dette prosjektet på gården.
Tusen takk til alle som tar turen innom og vil se hva vi holder på med og hva vi har å tilby her på gården!
Vi ønsker alle og enhver ei god jul og et fredfylt godt nytt år! Håper vi sees i 2022!✨
Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel. Sommernattens mirakel.
Gå mot vinden, klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.
Rolf Jacobsen
Paring i fjøset betyr at det nærmer seg jul. I år hentet vi en ny vær med navnet Troll. Han kommer fra Brandsfjorden og er en staselig kar med god hornstilling, kropp og spæl som gjør han til en rasegodkjent GNS (Gammelnorsk Spælsau). Han og "Moose" skal føre genene sine videre i fjøset. De er gode avlsværer. Gårdsbua har blitt julepyntet og vi håper mange vil besøke vår koselige gårdsbu som vi er så stolte over. Så langt i desember har det vært et fantastisk vær. Kaldt og tørt. Skiene har hatt sin første tur denne sesongen og julestemningen har kommet krypende. Vi tviholder på den, til tross for mildere vær og regn i vente. Vi er takknemlig for å ha fine folk rundt oss, som er hjelpsomme og ønsker at vi skal lykkes og glad når vi får til ting. Både kårfolk/foreldre/svigerforeldre, søsken og venner er vi avhengige av for å kunne stå i, og gjennomføre dette prosjektet på gården.
Tusen takk til alle som tar turen innom og vil se hva vi holder på med og hva vi har å tilby her på gården!
Vi ønsker alle og enhver ei god jul og et fredfylt godt nytt år! Håper vi sees i 2022!✨
Se oftere mot nord.
Gå mot vinden, du får rødere kinn.
Finn den ulendte stien. Hold den.
Den er kortere.
Nord er best.
Vinterens flammehimmel. Sommernattens mirakel.
Gå mot vinden, klyv berg.
Se mot nord.
Oftere.
Det er langt dette landet.
Det meste er nord.
Rolf Jacobsen
Oktober/November 2021:
Regnet som uteble i sommer kom definitivt i høst. Da er det godt at sauene har tak over hodet og tørr halm å ligge på. Feriegjester fra Ålesund, eller rettere sagt arbeidsfolk fra Ålesund, ga mye god hjelp i fjøset i potetferien. Trivelig å være flere sammen når man skal gjøre fjøs, og ikke minst får man gjort så mye mer. Like før frosten fikk vi både sådd hvitløk og renset takrenner for blad og kvister. Vi fikk også testet årets fårikålkjøtt, noe vi var veldig fornøyd med. I fjøset har vi i løpet av høsten utvidet området til sauene. Her har spaltgulv (fra da det var melkdrift) blitt byttet ut med nytt gulv tilpasset sauene. Dette naturligvis med god hjelp fra foreldre/svigerforeldre. Gårdssaga har fått tak og vegger rundt seg, også det med god hjelp. Spinnekurs ble gjennomført av 9 flinke deltakere og til mat ble det servert burger og gryte, av lam/sau naturligvis. Det er så utrolig artig at så mange vil lære seg dette tradisjonsarbeidet. Det neste spinnekurset blir i januar, som nå også er fulltegnet. November avsluttet med sprengkulde og arrangementet "Advent på Namdalseid". På Lensmannsgården var det kunstutstilling og salg av islandsk bakst og på Staven gård var det julemarked med mange flinke produsenter, og på kvelden var det julegrantenning og nissegaver til ungene. En flott start på den fineste tida vi har i vente, advent og koselig førjulstid.✨
Regnet som uteble i sommer kom definitivt i høst. Da er det godt at sauene har tak over hodet og tørr halm å ligge på. Feriegjester fra Ålesund, eller rettere sagt arbeidsfolk fra Ålesund, ga mye god hjelp i fjøset i potetferien. Trivelig å være flere sammen når man skal gjøre fjøs, og ikke minst får man gjort så mye mer. Like før frosten fikk vi både sådd hvitløk og renset takrenner for blad og kvister. Vi fikk også testet årets fårikålkjøtt, noe vi var veldig fornøyd med. I fjøset har vi i løpet av høsten utvidet området til sauene. Her har spaltgulv (fra da det var melkdrift) blitt byttet ut med nytt gulv tilpasset sauene. Dette naturligvis med god hjelp fra foreldre/svigerforeldre. Gårdssaga har fått tak og vegger rundt seg, også det med god hjelp. Spinnekurs ble gjennomført av 9 flinke deltakere og til mat ble det servert burger og gryte, av lam/sau naturligvis. Det er så utrolig artig at så mange vil lære seg dette tradisjonsarbeidet. Det neste spinnekurset blir i januar, som nå også er fulltegnet. November avsluttet med sprengkulde og arrangementet "Advent på Namdalseid". På Lensmannsgården var det kunstutstilling og salg av islandsk bakst og på Staven gård var det julemarked med mange flinke produsenter, og på kvelden var det julegrantenning og nissegaver til ungene. En flott start på den fineste tida vi har i vente, advent og koselig førjulstid.✨
September 2021:
Takknemlig for at sauene er hjemme fra fjellet og at alt kornet er i hus. Kun ett lam er savnet etter sanking. Mye av tiden denne måneden har gått med til veiing, sortering, merking, gjerding, tresking, måking av korn og innhøsting av lin. Torgeir Hermanstad fra Harran har også i år vært hos oss og klippet sauene. Det er vi takknemlige for. Noe vi ville brukt uker på, ble gjort unna på noen timer. Lageret med herlig høstull er igjen fylt opp. Søndag 26. september var vi på Økouka v/ Staven gård sammen med Hallåsen gård og Vengstad gård. Her hadde vi med rokk og ull slik at de som ville se på/prøve spinning fikk anledning til det. I disse dager er det produksjon av ulike kjøttvarer fra årets slakt, og vi gleder oss til å fylle fryseren i gårdsbua med flere varer igjen samt levere ut lammekasser til de som har bestilt det. Takk for at dere handler lokalt og av småskala produsenter! 💚
Takknemlig for at sauene er hjemme fra fjellet og at alt kornet er i hus. Kun ett lam er savnet etter sanking. Mye av tiden denne måneden har gått med til veiing, sortering, merking, gjerding, tresking, måking av korn og innhøsting av lin. Torgeir Hermanstad fra Harran har også i år vært hos oss og klippet sauene. Det er vi takknemlige for. Noe vi ville brukt uker på, ble gjort unna på noen timer. Lageret med herlig høstull er igjen fylt opp. Søndag 26. september var vi på Økouka v/ Staven gård sammen med Hallåsen gård og Vengstad gård. Her hadde vi med rokk og ull slik at de som ville se på/prøve spinning fikk anledning til det. I disse dager er det produksjon av ulike kjøttvarer fra årets slakt, og vi gleder oss til å fylle fryseren i gårdsbua med flere varer igjen samt levere ut lammekasser til de som har bestilt det. Takk for at dere handler lokalt og av småskala produsenter! 💚
August 2021:
August startet med Trøndersk matfestival- et sted nær deg. Her på Holstad gård hadde vi natursti med fakta om sau og lokalhistoriske innslag, ullbearbeiding av Vengstad, Hallåsen og Holstad gård, Gudny på Bonhaug solgte nydelig islandsk bakst og Sørensen fisk og skalldyr solgte fersk kreps. Mye arbeid i forkant av slike arrangement, men veldig gøy og godt når man får positive tilbakemeldinger fra besøkende. Vi fant ut at besøkende måtte ha tilgang på toalett, så da måtte vi sette i stand fjøsdoen som hadde stått ubrukt i mange år. Bak gamle eternittplater fant vi en fantastisk vegg av gammel rupanel med betongrester. Jakob sin hjemmelagde og ubrukte fuglekasse ble helt super til tørkepapirholder. Med august kommer duggfall på natta og lukten av høst. Sanking av grønnsaker, sopp og bær er i full gang og snart er det tid for tresking og sanking av sauer som har vært på sommerbeite i fjellet. Vi er takknemlige for at sauene har hatt nok en fredelig beitesesong i fjellet uten tap til rovdyr. Samtidig tenker vi på de som ikke har vært like heldige. Alle vil vi ha hjem dyra våre til høsten. 💚
August startet med Trøndersk matfestival- et sted nær deg. Her på Holstad gård hadde vi natursti med fakta om sau og lokalhistoriske innslag, ullbearbeiding av Vengstad, Hallåsen og Holstad gård, Gudny på Bonhaug solgte nydelig islandsk bakst og Sørensen fisk og skalldyr solgte fersk kreps. Mye arbeid i forkant av slike arrangement, men veldig gøy og godt når man får positive tilbakemeldinger fra besøkende. Vi fant ut at besøkende måtte ha tilgang på toalett, så da måtte vi sette i stand fjøsdoen som hadde stått ubrukt i mange år. Bak gamle eternittplater fant vi en fantastisk vegg av gammel rupanel med betongrester. Jakob sin hjemmelagde og ubrukte fuglekasse ble helt super til tørkepapirholder. Med august kommer duggfall på natta og lukten av høst. Sanking av grønnsaker, sopp og bær er i full gang og snart er det tid for tresking og sanking av sauer som har vært på sommerbeite i fjellet. Vi er takknemlige for at sauene har hatt nok en fredelig beitesesong i fjellet uten tap til rovdyr. Samtidig tenker vi på de som ikke har vært like heldige. Alle vil vi ha hjem dyra våre til høsten. 💚
Juli 2021:
Varm sommer med mye godvær i Trøndelag i år. Vi har oppgradert hønsehuset med gjenbruk av plank fra barndomshjem, gjenbruk av dør, vinduer og tak. Ull fra buk og lår (skrotull) er brukt som dekke for ugress med et lag pukk på toppen. Og ikke minst fikk vi bruk for «baken» fra saging av material til reisverket med tømmer fra egen skog.💚♻️ Ferien i år ble noen dager på hytta til besteforeldre i Bindalen. Her koblet vi av med båtliv, fisking, dykking etter blåskjell og bading. Kornet vokser og det er godt med noen dager avslapping. ☀️
Varm sommer med mye godvær i Trøndelag i år. Vi har oppgradert hønsehuset med gjenbruk av plank fra barndomshjem, gjenbruk av dør, vinduer og tak. Ull fra buk og lår (skrotull) er brukt som dekke for ugress med et lag pukk på toppen. Og ikke minst fikk vi bruk for «baken» fra saging av material til reisverket med tømmer fra egen skog.💚♻️ Ferien i år ble noen dager på hytta til besteforeldre i Bindalen. Her koblet vi av med båtliv, fisking, dykking etter blåskjell og bading. Kornet vokser og det er godt med noen dager avslapping. ☀️
Juni 2021:
Sanking. Sauene er på fjellbeite og vi har vært på sankekurs med Matnavet på Mære og Villnis på Inderøy. Målet har, siden vi startet med vårt prosjekt i 2018, å bruke flere lokale vekster i våre kjøttprodukter. Forrige sesong lagde vi grillpølse med både granskudd og kantarell som ble høstet i egen skog, samt en spekepølse med granskudd som vi kalte "Framsnakk". Sistnevnte ble vi veldig fornøyd med, både i smak og med budskapet som ligger i navnet.
Ane i Villnis sitter med mye kunnskap om ville vekster og etter kurset på Inderøy kom hun til Holstad for å fortelle om ville nyttevekster vi har i området rundt oss. Hun skal også komme tilbake i høst når det blir bær- og soppsesong. Det gleder vi oss til! Vi anbefaler et kurs med Villnis, lite ante vi om at det fantes smaker lik vanilje og ananas like utenfor døra før dette kurset! 😃
Sanking. Sauene er på fjellbeite og vi har vært på sankekurs med Matnavet på Mære og Villnis på Inderøy. Målet har, siden vi startet med vårt prosjekt i 2018, å bruke flere lokale vekster i våre kjøttprodukter. Forrige sesong lagde vi grillpølse med både granskudd og kantarell som ble høstet i egen skog, samt en spekepølse med granskudd som vi kalte "Framsnakk". Sistnevnte ble vi veldig fornøyd med, både i smak og med budskapet som ligger i navnet.
Ane i Villnis sitter med mye kunnskap om ville vekster og etter kurset på Inderøy kom hun til Holstad for å fortelle om ville nyttevekster vi har i området rundt oss. Hun skal også komme tilbake i høst når det blir bær- og soppsesong. Det gleder vi oss til! Vi anbefaler et kurs med Villnis, lite ante vi om at det fantes smaker lik vanilje og ananas like utenfor døra før dette kurset! 😃
April/Mai 2021:
Lamming og våronn. Den travleste og fineste tida. Da alt våkner til liv, små lam som spretter rundt og vi skal legge grunnlaget for det som senere skal høstes inn. Ungenes gamle trehytte, fikk også i år leieboere. Flisa og Fiona er årets kopplam på gården. 💚
16. mai ble våronna ferdig med god hjelp fra kårfolket, og på ettermiddagen den 17. mai kom regnet som bestilt denne gangen. Takknemlig! 🌱
Lamming og våronn. Den travleste og fineste tida. Da alt våkner til liv, små lam som spretter rundt og vi skal legge grunnlaget for det som senere skal høstes inn. Ungenes gamle trehytte, fikk også i år leieboere. Flisa og Fiona er årets kopplam på gården. 💚
16. mai ble våronna ferdig med god hjelp fra kårfolket, og på ettermiddagen den 17. mai kom regnet som bestilt denne gangen. Takknemlig! 🌱
Februar/Mars 2021:
Klipping, fostertelling og ullarbeid. Sauene vokser og fostertellingen viser at det blir liv i fjøset også denne våren. Værene har gjort jobben sin! 🤗 Sauene våre har (etter paring) mulighet til å være både inne og ute. Vi tror morsjon i drektighetstiden er viktig for helsa til sauen, og er med på å forenkle lammingen. Vi klipper sauene to ganger i løpet av året, vår og høst. Vårklippen tar vi oftest i løpet av februar, og høstklippen i oktober. Høstulla beholder vi til egen produksjon, som spinning og andre ullprodukter. Vårulla har vi nå planer om å bruke som "dekke" til grønnsaker, samt bunndekke på stier rundt gården. Målet vårt er å kunne bruke mest mulig av dyret, både når det gjelder kjøtt, ull og skinn.
Vi kjenner at sola varmer mer og mer og vi gleder oss til våren med liv i fjøset, i skogen, på åker og eng.🌱☀️
Klipping, fostertelling og ullarbeid. Sauene vokser og fostertellingen viser at det blir liv i fjøset også denne våren. Værene har gjort jobben sin! 🤗 Sauene våre har (etter paring) mulighet til å være både inne og ute. Vi tror morsjon i drektighetstiden er viktig for helsa til sauen, og er med på å forenkle lammingen. Vi klipper sauene to ganger i løpet av året, vår og høst. Vårklippen tar vi oftest i løpet av februar, og høstklippen i oktober. Høstulla beholder vi til egen produksjon, som spinning og andre ullprodukter. Vårulla har vi nå planer om å bruke som "dekke" til grønnsaker, samt bunndekke på stier rundt gården. Målet vårt er å kunne bruke mest mulig av dyret, både når det gjelder kjøtt, ull og skinn.
Vi kjenner at sola varmer mer og mer og vi gleder oss til våren med liv i fjøset, i skogen, på åker og eng.🌱☀️
Januar 2021:
Denne jula har vært så fin på mange måter. Aldri har vi brukt så mange dager på å bare være sammen oss fem. De voksne har i størst mulig grad lagt bort sosiale medier, og det har gitt tid og rom til å være mer tilstede akkurat her og nå. I fjøset har våre to værer gått sammen med søyene i desember, noe vi håper gir resultat i april/mai. Vi begynner allerede å glede oss til denne tiden. Lamming er ei hektisk, men så trivelig tid på gården.
Måtte det positive fra 2020 bringes videre inn i det nye året, og samtidig ta lærdom av det som ikke var bra og savnet. Vis mot til å stå for det du mener og har tro på, si fra hvis noen snakker ned!
Se opp! Du vil aldri se en regnbue hvis du ser ned! (Charlie Chaplin)
Vi ser fremover og fortsetter med vårt lille gårdsprosjekt i 2021! Godt nytt år!
Denne jula har vært så fin på mange måter. Aldri har vi brukt så mange dager på å bare være sammen oss fem. De voksne har i størst mulig grad lagt bort sosiale medier, og det har gitt tid og rom til å være mer tilstede akkurat her og nå. I fjøset har våre to værer gått sammen med søyene i desember, noe vi håper gir resultat i april/mai. Vi begynner allerede å glede oss til denne tiden. Lamming er ei hektisk, men så trivelig tid på gården.
Måtte det positive fra 2020 bringes videre inn i det nye året, og samtidig ta lærdom av det som ikke var bra og savnet. Vis mot til å stå for det du mener og har tro på, si fra hvis noen snakker ned!
Se opp! Du vil aldri se en regnbue hvis du ser ned! (Charlie Chaplin)
Vi ser fremover og fortsetter med vårt lille gårdsprosjekt i 2021! Godt nytt år!
2020
November/Desember 2020:
I løpet av november har det blitt julestemning i gårdsbua. Gårdens første vær, Løveungen, har kommet opp på veggen. Den er malt av Yvonne Antonsen, som jobber som frilans kunstpedagog v/ Kunstmuseet NordTrøndelag. Vi håper flere tar turen for å se hvordan det har blitt. I gårdsbua i november og desember finner du julepynt laget av ull fra gårdens besetning med gammelnorsk spælsau, linbuketter og krans av lin som er dyrket på gården, gamle bruksting som stoler, hyller, tørkede kongler og bjørk, små tovede ullkuler, skinnrester til nisseskjegg og troll, vintage klær, kaffe fra Øverbakken, Sjokolade fra Bjørka/Sparbu, ved, bakst fra Gudny på Bonhaug, ulike pølser og stykningsdeler fra gårdens sauer m.m.
Alle som besøker gårdsbua må sprite hender og skrive navnet sitt i "buboka". Handler du noe, ønsker vi at du skriver hva du handler også. Velkommen til gårdsbua på Holstad! 💚
I løpet av november har det blitt julestemning i gårdsbua. Gårdens første vær, Løveungen, har kommet opp på veggen. Den er malt av Yvonne Antonsen, som jobber som frilans kunstpedagog v/ Kunstmuseet NordTrøndelag. Vi håper flere tar turen for å se hvordan det har blitt. I gårdsbua i november og desember finner du julepynt laget av ull fra gårdens besetning med gammelnorsk spælsau, linbuketter og krans av lin som er dyrket på gården, gamle bruksting som stoler, hyller, tørkede kongler og bjørk, små tovede ullkuler, skinnrester til nisseskjegg og troll, vintage klær, kaffe fra Øverbakken, Sjokolade fra Bjørka/Sparbu, ved, bakst fra Gudny på Bonhaug, ulike pølser og stykningsdeler fra gårdens sauer m.m.
Alle som besøker gårdsbua må sprite hender og skrive navnet sitt i "buboka". Handler du noe, ønsker vi at du skriver hva du handler også. Velkommen til gårdsbua på Holstad! 💚
Oktober 2020:
Endelig! 💚
Fra og med fredag 9. oktober er døra til gårdsbua åpen. Tanken er at gårdsbua hovedsakelig skal være selvbetjent, men vi er stort sett i nærheten og kan kontaktes på tlf. hvis ønskelig. Alle som besøker bua må inntil videre skrive navn i boka som ligger på disken. Her skrives også ned eventuelt det du handler. Det vil også bli satt opp kamera i bua. Når bua er ubemannet er foreløpig eneste betalingsmåte Vipps. Ønsker du å betale med kort, ringer du; 90 10 76 26 (Silje) eller 91 64 62 51 (Carl). Åpningstid 10-22 alle dager!
Hjertelig velkommen! 🐏
Endelig! 💚
Fra og med fredag 9. oktober er døra til gårdsbua åpen. Tanken er at gårdsbua hovedsakelig skal være selvbetjent, men vi er stort sett i nærheten og kan kontaktes på tlf. hvis ønskelig. Alle som besøker bua må inntil videre skrive navn i boka som ligger på disken. Her skrives også ned eventuelt det du handler. Det vil også bli satt opp kamera i bua. Når bua er ubemannet er foreløpig eneste betalingsmåte Vipps. Ønsker du å betale med kort, ringer du; 90 10 76 26 (Silje) eller 91 64 62 51 (Carl). Åpningstid 10-22 alle dager!
Hjertelig velkommen! 🐏
September 2020:
Høst og sanking. Ville vekster, hagebær, frukt, grønnsaker, korn og sauer skal hjem og i hus. Ei hektisk tid, der døgnet skulle hatt flere timer.
Årets lammepakke er fortsatt mulig å bestille. Pakken inneholder lammelår, grytekjøtt, koteletter, pølser, burgere og lammehakk. Siden i fjor har vi utviklet 2 nye pølser (granskuddpølse og kantarellpølse) og 2 lammeburgere. Lammehakket er i år betydelig magrere enn fjorårets. Vår lammepakke er en skikkelig matauk.
Skogen finner jeg er skjønnest i høstgeniets fantasi, og ikke, når den står som grønnest.
Bjørnstjerne Bjørnson
Høst og sanking. Ville vekster, hagebær, frukt, grønnsaker, korn og sauer skal hjem og i hus. Ei hektisk tid, der døgnet skulle hatt flere timer.
Årets lammepakke er fortsatt mulig å bestille. Pakken inneholder lammelår, grytekjøtt, koteletter, pølser, burgere og lammehakk. Siden i fjor har vi utviklet 2 nye pølser (granskuddpølse og kantarellpølse) og 2 lammeburgere. Lammehakket er i år betydelig magrere enn fjorårets. Vår lammepakke er en skikkelig matauk.
Skogen finner jeg er skjønnest i høstgeniets fantasi, og ikke, når den står som grønnest.
Bjørnstjerne Bjørnson
Juli 2020:
Linåkeren i full blomst! 🦋
Familietid med grilling og testsmaking av høstens "nye" produkt; granskuddpølse, kantarellpølse, hamburger og mild chiliburger. ❤️
Tapetsering og gjenbruk av gammel tapet i gårdsutsalgsbua! 💚
Linåkeren i full blomst! 🦋
Familietid med grilling og testsmaking av høstens "nye" produkt; granskuddpølse, kantarellpølse, hamburger og mild chiliburger. ❤️
Tapetsering og gjenbruk av gammel tapet i gårdsutsalgsbua! 💚
Juni 2020:
Juni og sauer til fjells. Sauene er sluppet i Furudalen. Fra trammen hjemme ser vi sauenes sommerparadis.
En fin dag og kveld både for folk og småfe.
Junikveld
Vi sitter i slørblå junikveld og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser på har dobbelt liv, fordi vi sanser det sammen.
Se - skogsjøen ligger og skinner rødt av sunkne solefalls-riker.
Og blankt en ting av gammelt sølv er skriket som lommen skriker.
Og heggen ved grinda brenner så stilt av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind, -det er som om noe haster.
Å, flytt deg nærmere inntil meg her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund vi mennesker er sammen.
Hans Børli
Juni og sauer til fjells. Sauene er sluppet i Furudalen. Fra trammen hjemme ser vi sauenes sommerparadis.
En fin dag og kveld både for folk og småfe.
Junikveld
Vi sitter i slørblå junikveld og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser på har dobbelt liv, fordi vi sanser det sammen.
Se - skogsjøen ligger og skinner rødt av sunkne solefalls-riker.
Og blankt en ting av gammelt sølv er skriket som lommen skriker.
Og heggen ved grinda brenner så stilt av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind, -det er som om noe haster.
Å, flytt deg nærmere inntil meg her på kjøkkentrammen!
Den er så svinnende kort den stund vi mennesker er sammen.
Hans Børli
Mai 2020:
Våren er vakker for den som lenge har hatt vinter.
Bjørnstjerne Bjørnson
Godt med alt som er ferdig før regnet kommer igjen. Det er godt å ha god hjelp.💚
Vi prøver å så Suzanne spinnelin på en liten flekk. Håper på selvdyrket lin til veven.
Våren er vakker for den som lenge har hatt vinter.
Bjørnstjerne Bjørnson
Godt med alt som er ferdig før regnet kommer igjen. Det er godt å ha god hjelp.💚
Vi prøver å så Suzanne spinnelin på en liten flekk. Håper på selvdyrket lin til veven.
April 2020:
Herlige april, ei hektisk, men fantastisk tid på gården. I fjøset spretter små lam i halmen, og ute våkner alt til liv. 💚
Herlige april, ei hektisk, men fantastisk tid på gården. I fjøset spretter små lam i halmen, og ute våkner alt til liv. 💚
Mars 2020:
Vevde sitteskinn av håndspunnet totråds garn og skinnremser av gammelnorsk spælsau.
Vevde sitteskinn av håndspunnet totråds garn og skinnremser av gammelnorsk spælsau.
Januar 2020:
Nå har vi mottatt årets første levering av skinn. Se bilder og pris under butikk - ull.
Nytt år, nye prosjekt.
Nå har vi mottatt årets første levering av skinn. Se bilder og pris under butikk - ull.
Nytt år, nye prosjekt.